Τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες στην Ελλάδα πάσχουν από δυσκοιλιότητα η οποία ταλαιπωρεί πιο συχνά τις γυναίκες, τους παχύσαρκους αλλά και τα ηλικιωμένα άτομα! 

Οι αιτίες που προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι πολλές οι πιο συχνές από αυτές είναι: ανθυγιεινή διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και με λίγες φυτικές ίνες, διατροφή χωρίς φρούτα, λαχανικά και όσπρια, αλλαγή στην παιδική ηλικία από τις παιδικές πάνες στην τουαλέτα («γκιο γκιο»), παθήσεις του παχέος εντέρου κ.α.

 

Για να θεωρηθεί κάποιος δυσκοίλιος πρέπει να έχεις λιγότερο από 3 κενώσεις την εβδομάδα! Σε αυτή την περίπτωση οι παρακάτω λύσεις μπορεί να βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του:

1)      Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών οι οποίες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και κάνουν τα κόπρανα, πιο υδαρή και μαλακά. Προτιμήστε ινώδη λαχανικά, όπως είναι το μαρούλι, τα χόρτα, το σπανάκι, το μπρόκολο.  Από φρούτα, προτιμήστε αυτά που έχουν σποράκια όπως το ακτινίδιο, η φράουλα, τα σύκα, το βατόμουρο, όπως επίσης και τα αποξηραμένα φρούτα  όπως τα σύκα και τα δαμάσκηνα. Μην ξεχνάτε πως οι χυμοί φρούτων δεν περιέχουν αρκετοί ποσότητα φυτικών ινών οπότε δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα φρέσκα φρούτα!

2)      Προκειμένου να αυξήστε τις ίνες στη διατροφή σας, προτιμήστε τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα ολικής αλέσεως, καθώς και τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως. Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων με απλούς υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το απλό σταρένιο ψωμί και τις φρυγανιές, τα μπισκότα, τα κέικ και γενικώς ό,τι περιέχει επεξεργασμένο λευκό σιτάρι, καλαμπόκι, καθώς και το ρύζι και την πατάτα.

3)      Προτιμήστε τα λαδερά (που περιέχουν έως 2 κς λάδι ανά άτομο), όπως το σπανάκι, τα φασολάκια, τις μπάμιες και τα όσπρια.

4)      Σε πολλά άτομα η πρόσληψη καφεΐνης ειδικά το πρωί βοηθάει στις κενώσεις του εντέρου!

5)      Καταναλώστε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα και κατά προτίμηση νερό διότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται την ενυδάτωση των κοπράνων σας ώστε να είναι πιο μαλακά.

6)      Μειώστε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων και fast – food, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα, γιατί φαίνεται ότι δυσχεραίνουν τη δυσκοιλιότητα.

7)      Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών και πρεβιοτικών. Ως προβιοτικά ορίζονται ζωντανοί μικροοργανισμοί, που όταν χορηγηθούν σε επαρκή ποσότητα προσφέρουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι βοηθάνε και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, μέσω της ρύθμισης του pH στο κόλον, βελτιώνοντας την κινητικότητα του παχέος εντέρου. Προτιμήστε τρόφιμα όπως το κεφίρ και διάφορα γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα σε προβιοτικά, κυρίως γιαούρτια.

8)     Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση και στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για αφόδευση κάθε φορά που δημιουργείται το αίσθημα της, προκειμένου να μην καταπιέζεται και αδρανεί η όλη λειτουργία και κινητικότητα του εντέρου.