Το ελαιόλαδο είναι ένα απαραίτητο τρόφιμο στην καθημερινή μας ζωή! Η υψηλή περιεκτικότητά σε καλής ποιότητας μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς επίσης και σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε , η ελαιουροπεϊνη κ.α., του προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες σε σχέση με την καλή μας υγεία.
Το ελαιόλαδο είναι το πιο διαδεδομένο λάδι παγκοσμίως και γι’ αυτό έχουν δημιουργηθεί πολλοί μύθοι γύρω από το όνομα του! Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;
1) Ακούμε καθημερινά ότι το ελαιόλαδο κάνει καλό στην υγεία μας άρα μπορούμε να το καταναλώνουμε άφοβα;
Μπορεί να είναι πολύ υγιεινό, αποτελεί όμως μια λιπαρή ύλη η οποία δίνει πολλές θερμίδες. Μια κουταλιά της σούπας μας δίνει 108 θερμίδες όπως καταλαβαίνεται τις ίδιες θερμίδες παίρνουμε και από 2 καλαμάκια κοτόπουλο τα οποία μας χορταίνουνε κιόλας!
Με βάση τις συστάσεις όσον αφορά την πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων η μέση ποσότητα ελαιολάδου που συστήνεται να καταναλώνεται ημερησίως ανέρχεται στα περίπου 38 γραμμάρια (2 – 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα) για καλύτερη υγεία της καρδιάς. Οπότε τέλος οι «βουτιές» του ψωμιού στο λάδι της σαλάτας και τέλος στο ½ κιλό λάδι που ρίχνουμε με την κανάτα στα λαδερά μας φαγητά!
Γενικότερα, 1 – 2 κουταλιές της σούπας στο γεύμα μας είναι υπεραρκετές
2) Τα σπορέλαια είναι πιο ελαφριά από το ελαιόλαδο;
Μπορεί τα σπορέλαια να είναι πιο ρευστά σε υφή ωστόσο η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά είναι μεγάλη και κατά συνέπεια δεν διαφοροποιούνται ως προς το πόσο ελαφριά είναι σε σχέση με το ελαιόλαδο. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι ότι τα σπορέλαια ταιριάζουν περισσότερο στο τηγάνισμα σε σχέση με το ελαιόλαδο το οποίο κάνει τα τηγανιτά φαγητά πιο βαριά στη γεύση. Όταν μιλάμε για σπορέλαια πρέπει να ξεχωρίσουμε το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο από το λάδι καρυδιών, αμύγδαλου, σουσαμιού, και φουντουκιού τα οποία είναι τόσο πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα που απαγορεύεται να τα ψήσουμε διότι καταστρέφουμε όλη τους την αξία! Αυτά τα λάδια τα χρησιμοποιούμε μόνο σε ωμή μορφή στη σαλάτα ή σε λίγο ψωμί!