Οι περισσότεροι άνθρωποι για να φάνε τα φρούτα και τα λαχανικά καθαρίζουν πρώτα τη φλούδα! Γνωρίζατε όμως πως στη φλούδα τους κρύβονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τα οποία βοηθούν τα φρούτα και τα λαχανικά να αντιμετωπίσουν όλους τους εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να τα φθείρουν;
Κάποια παραδείγματα φρούτων των οποίων η φλούδα είναι πολύ ωφέλιμη είναι τα εξής:
Αμύγδαλα
Η φλούδα από τα αμύγδαλα, βοηθά στη διαδικασία της πέψης αλλά περιέχει σημαντικά φλαβονοειδή, τα οποία σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε της σάρκας του αμυγδάλου, μειώνουν την κακή χοληστερίνη.
Εσπεριδοειδή
Η φλούδα των εσπεριδοειδών χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική για το άρωμά της. Ακόμα και οι φέτες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε σοκολάτα που θα βρείτε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία, όχι μόνο γλυκαίνουν τον ουρανίσκο σας αλλά κάνουν καλό και στον οργανισμό σας. Το γεγονός είναι ότι η φλούδα των εσπεριδοειδών περιέχει 4 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες απ’ ό,τι η σάρκα του ίδιου του φρούτου. Επίσης η φλούδα του πορτοκαλιού παρουσιάζει αντικαρκινική δράση ενώ και άλλα στοιχεία που εντοπίζονται σε αυτήν είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης!
Μήλα
Η φλούδα του μήλου όχι μόνο ρίχνει την κακή χοληστερίνη και μειώνει τα λίπη του αίματος, αλλά επίσης προστατεύει από πιθανές καρδιοπάθειες, παχυσαρκία και διαβήτη.
Καρπούζι
Το άσπρο κομμάτι από το καρπούζι που όλοι φροντίζουμε να αποφεύγουμε, καλό θα ήταν να το τρώμε. Περιέχει σε υψηλά επίπεδα κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά σημαντικά στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και τη συνολική βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι πως στη φλούδα των φρούτων και λαχανικών υπάρχουν και πολλές χημικές ουσίες από φυτοφάρμακα τις οποίες δεν πρέπει να καταναλώνουμε. Η καλύτερη λύση είναι να επιλέγουμε τα φρούτα και λαχανικά μας από μικρές καλλιέργειες της επαρχίας ή ακόμα και από τον κήπο μας!