Η αρθρίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή των αρθρώσεων των οστών. Υπάρχουν πάνω από 100 μορφές αρθρίτιδας αλλά οι δυο κύριοι τύποι είναι η Ρευματοειδή Αρθρίτιδα και η Οστεοαρθρίτιδα.

Η Οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας και οφείλεται στη φθορά των οστικών αρθρώσεων. Εμφανίζεται συχνότερα με την αύξηση της ηλικίας ή με την αυξημένη καταπόνηση των αρθρώσεων, όπως στα σπορ ή σε τραυματισμούς. H αλλοίωση του αρθρικού χόνδρου συνεπάγεται έντονη τριβή μεταξύ των αρθρικών επιφανειών και προκαλεί πόνο στην άρθρωση, φλεγμονή και μείωση της κινητικότητάς της και μπορεί να καταλήξει σε οριστική απώλεια της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής της άρθρωσης.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των υπέρβαρων προσπαθήστε να χάσετε βάρος. Το επιπλέον σωματικό λίπος αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής, προκαλώντας μεγαλύτερο πόνο στις αρθρώσεις. Το βάρος, πέρα από την ηλικία, επιβαρύνει τον αρθρικό χόνδρο, με αποτέλεσμα την πρόωρη εμφάνιση οστεοαρθρικών αλλοιώσεων. Ο βαθμός συσχετισμού παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας του γόνατος έχει τεκμηριωθεί. Έτσι ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο αυξάνεται σταδιακά από 0,1 για δείκτη μάζας σώματος <20 σε 13,6 για δείκτη μάζας σώματος>36, δηλαδή αυξάνει κατά 136 φορές περισσότερο. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να μειώσετε σε μικρό χρονικό διάστημα το βάρος σας και να ανακουφίσετε με αυτόν τον τρόπο τις αρθρώσεις σας!

Η συχνή άσκηση όπως το περπάτημα, ο χορός ή το κολύμπι βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν τα οστά.

Επίσης ο τύπος των λιπών και ελαίων που επιλέγετε μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της φλεγμονής και του πόνου. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και στις επεξεργασμένες τροφές, μπορούν να αυξήσουν τον πόνο και τη φλεγμονή στο σώμα: το ίδιο μπορούν να κάνουν πολλά έλαια και μαργαρίνες που προέρχονται από το καλαμπόκι ή οι πηγές ηλιελαίου. Αυτά τα έλαια είναι πλούσια σε ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μπορούν επίσης να αυξήσουν τη γενική φλεγμονή.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ουδέτερα λίπη και δεν προδιαθέτουν ή επιδεινώνουν την προυπάρχουσα φλεγμονή. Επιλέξτε ελαιόλαδο, μαργαρίνες από ελαιόλαδο σουσαμέλαιο, καρυδέλαιο και λινέλαιο. Με την ανανέωση των κυττάρων του σώματος τα μονοακόρεστα λιπαρά θα αντικαταστήσουν τα ω-6 μέσα στο κύτταρο μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή.

Η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση (μείωση της οστικής μάζας) συχνά εμφανίζονται μαζί. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως ημιαποβουτυρωμένο γάλα, τυρί ή γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά, για να δυναμώσετε τα οστά. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι το τυρί σόγιας, γάλα σόγιας και χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με ασβέστιο, σαρδέλες σε κονσέρβα και δημητριακά ολικής άλεσης.