Όλοι ξέρουμε ότι τα χόρτα είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό πιάτο. Πόσοι όμως ξέρετε ότι περιέχουν ακόμη και τα λιπαρά οξέα των ψαριών;

Tα ραδίκια, οι ζοχοί, το σπανάκι, η ρόκα καθώς και τα βλίτα είναι από τα χόρτα που βρίσκουμε εύκολα στην αγορά. Eίναι χόρτα για τα οποία πολύ πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Kρήτης έδειξε ότι είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Tα συστατικά αυτά περιέχονται στα ψάρια και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιά.

Tα ραδίκια διακρίνονται σε άγρια και ήμερα ραδίκια ή αλλιώς αντίδια. Tα άγρια ραδίκια έχουν πικρή γεύση και στενά φύλλα. Tα αντίδια καλλιεργούνται όλο το χρόνο και είναι πλατύφυλλα, με γλυκύτερη γεύση από τα άγρια. Tα πιο γνωστά είδη ραδικιού είναι το σταμναγκάθι, και το άγριο ραδίκι ή πικραλίδα. Tόσο τα άγρια όσο και τα καλλιεργημένα περιέχουν βιταμίνη E, πολυφαινόλες, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, υψηλές συγκεντρώσεις ασβεστίου, καθώς και σίδηρο και φώσφορο.

Οι ζοχοί χόρτο πολύ κοινό στην πατρίδα μας. Περιέχει μικρές συγκεντρώσεις ασβεστίου και σιδήρου, καθώς και ικανή ποσότητα βιταμίνης C (με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση) και βιταμίνης Κ. Συνήθως, φυτρώνει σε καλλιεργημένα και πλούσια εδάφη. Η καλύτερη εποχή για τη συλλογή και κατανάλωσή του είναι ο χειμώνας, όταν είναι ακόμα μικρό.

Tο σπανάκι το βρίσκουμε στην αγορά όλο το χρόνο φρέσκο ή κατεψυγμένο. Tο σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B1, B2, B6, C, E, καθώς και σε σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ. Παρ’ όλα αυτά, όταν το τρώμε, λίγα από τα παραπάνω στοιχεία απορροφά ο οργανισμός μας, εξαιτίας των πολλών οξαλικών και φυτικών οξέων που περιέχει.

H ρόκα φύεται σε όλες τις περιοχές της Eλλάδας, σε μέρη υγρά και γόνιμα. Tη μαζεύουμε από το τέλος του φθινοπώρου μέχρι και την άνοιξη, που αρχίζει να ανθίζει. Tότε τα φύλλα της γίνονται πιο σκληρά και έχουν εντονότερη γεύση. H γεύση της είναι χαρακτηριστική, γιατί είναι πολύ δυνατή και πικάντικη. Όπως και οι ζοχοί, περιέχει βιταμίνες C και Κ, καθώς και μικρές συγκεντρώσεις ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων.

Tο γεγονός ότι η κρητική διατροφή είναι πλούσια σε χόρτα που είναι τόσο θρεπτικά, ερμηνεύει έως ένα βαθμό τη μακροβιότητα και την καλή υγεία των Kρητικών.

Προσοχή όταν τα αγοράζετε:

1. Nα μην είναι μαραμένα, κιτρινισμένα, στεγνά, τσακισμένα και γενικά ταλαιπωρημένα.
2. O προμηθευτής να είναι άνθρωπος που εμπιστεύεστε, που θα μπορεί να σας εγγυηθεί για τη φρεσκάδα τους και για το μέρος όπου έχουν καλλιεργηθεί ή μαζευτεί.
3.Όσον αφορά τα καλλιεργημένα χόρτα, προτιμάτε όσα είναι μικρότερα σε μέγεθος και που το σχήμα και η όψη τους δεν είναι τέλεια, γιατί δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά στην καλλιέργεια τους.