Γνωρίζατε ότι το πεπτικό μας σύστημα περιέχει πάνω από 400 τύπους φιλικών βακτηρίων; Αυτοί οι μικροί τύποι, γνωστοί ως προβιοτικά βοηθάνε στην μείωση της ανάπτυξης των παθογόνων βακτηρίων και προωθούν την καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος.
Έχει παρατηρηθεί ότι όταν το πεπτικό μας σύστημα διατηρείται υγιές ευνοούνται πολλά συστήματα του οργανισμού μας. Τα προβιοτικά μπορούν να:
- Προστατεύσουν από λοιμώξεις
- Βελτιώνουν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
- Προωθούν και βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος
- Ανακουφίζουν από την διάρροια που προκαλείται από την χρήση αντιβιοτικών
- Προωθούν την υγεία του ουροποιητικού και γυναικολογικού συστήματος
- Βοηθούν στην αντιμετώπιση λοιμώξεων
- Βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από δυσανεξία στη λακτόζη
- Βελτιώνουν μερικούς τύπους εκζεμάτων στα βρέφη και στα παιδιά
- Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης
- Μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου
Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι κάθε τύπος φιλικών βακτηρίων παρουσιάζει κάποια οφέλη στην υγεία μας. Με πάνω από 400 διαφορετικούς τύπους προβιοτικών, που έχουν αναγνωριστεί, οι ερευνητές μόλις έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν τους ρόλους τους και τα πλεονεκτήματα του καθενός.
Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι κατά κύριο λόγο τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα καθημερινά ποτά όπως:
- Γιαούρτι
- Πόσιμο γιαούρτι
- Γάλα με επιπρόσθετα προβιοτικά
- Γάλα που έχει υποστεί ζύμωση καθώς και γλυκό γάλα με acidophilus
- Κεφίρ
Διαμέσου της ζύμωσης τα προβιοτικά ενισχύουν την γεύση και την υφή αυτών των συγκεκριμένων προϊόντων. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην πραγματικότητα εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου και την χολή, προστατεύοντας έτσι τα προβιοτικά από τα οξέα ώστε να φτάσουν στο έντερο.
Το ωμό μη παστεριωμένο γιαούρτι έχει πληθώρα βακτηρίων. Τα περισσότερα γιαούρτια σήμερα παστεριώνονται και όλα αυτά τα βακτήρια καταστρέφονται. Μερικά όμως φιλικά βακτήρια προστίθενται μετά. Να προτιμάτε τα γιαούρτια τα οποία αναφέρουν ότι περιέχουν «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίων». Επίσης να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης, διότι η ύπαρξη βακτηρίων μειώνει την διάρκεια ζωής.