Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών/πολυφαινολικών συστατικών (φαλαινοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες, ρεσβερατρόλη).

Φυσιολογικές Δράσεις των Πολυφαινολών

1. Αντιοξειδωτική δράση

2. Αντικαρκινική δράση (στο παχύ έντερο, απόπτωση καρκινικών).

3. Αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση.

4. Αγγειοδιασταλτική δράση δια μέσου της παραγωγής ενδοκυτταρικού ΝΟ.

5. Αντιαλλεργικές ιδιότητες (παρεμπόδιση συσσώρευσης αιμοπεταλίων).

6. Προστασία επιθηλιακών κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος.

7. Προστασία του DNA από ενδοκυτταρικές προσβολές.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της σταφίδας είναι ότι καταναλώνεται μαζί με τον φλοιό της. Αυτό δεν συμβαίνει με πολλά άλλα φρούτα. Ο φλοιός της (σκούρου χρώματος) είναι πλήρης ανθοκυανινών και άλλων αντιοξειδωτικών. Τα σάκχαρα της σταφίδας δεν είναι σε μορφή κρυστάλλων, επομένως μπορούν να «εγκλωβίσουν» άλλα συστατικά (αντιοξειδωτικά, αρωματικές ουσίες) και να τα προστατεύσουν.

Πέρα όμως από το άφθονο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο το οποίο μπορεί να χαρακτηρίσει την κορινθιακή σταφίδα ως ένα υπερτρόφιμο (superfood), το κατεξοχήν ΕΛΛΗΝΙΚΟ superfood, αξίζει να αναφερθούμε ξεχωριστά σε επιλεγμένα επιμέρους συστατικά που περιέχονται σε αφθονία στη σταφίδα:

  • Διαιτητικές (φυτικές) ίνες: Η σταφίδα, επειδή καταναλώνεται με τη φλούδα της, έχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών. Οι διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου, προσδίδουν δηλ. στην σταφίδα πρεβιοτικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα εμποδίζουν τη βιοσύνθεση χοληστερίνης.
  • Κάλιο:  ένα από τα υψηλότερα περιεχόμενα που παρατηρείται σε τρόφιμα. Ο ρόλος του καλίου είναι να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση δρώντας ανταγωνιστικά προς το νάτριο που βρίσκεται κρυμμένο σε αλμυρά και όχι μόνο τρόφιμα.
  • Ολεανολικό οξύ: καταπολεμά βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα, καταστέλλει την ανάπτυξή τους και εμποδίζει την προσκόλλησή τους και τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας. Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο, η κατανάλωση κορινθιακής σταφίδας δεν επηρεάζει, αν όχι και ωφελεί την υγεία των δοντιών και του στόματος και παρόλο του ότι είναι γλυκιά, δεν περιέχει ζάχαρη (σακχαρόζη).
  • Ρεσβερατρόλη: Η ρεσβερατρόλη αποτελεί αντιοξειδωτική ουσία η οποία δικαιολογεί το λεγόμενο “French paradox” ή αλλιώς, ότι η ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού κάνει καλό στην υγεία.  Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ στη ρεσβερατρόλη με υπερπολλαπλάσια περιεκτικότητα σε σχέση με το κόκκινο κρασί.

Γενικότερα η κορινθιακή σταφίδα περιέχει πολλαπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών κι άλλων ιχνοστοιχείων και βιταμινών σε σχέση με τα blueberries και άλλων από τα λεγόμενα “superfoods” (υπετροφές).