Η σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Στις αυτοάνοσες νόσους ο οργανισμός παράγει αντισώματα που στρέφονται κατά του ίδιου, προκαλώντας διαταραχές στη λειτουργικότητα των οργάνων. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας τα όργανα που πλήττονται είναι οι νευρικές ίνες. Πιο συγκεκριμένα, καταστρέφεται η μυελίνη (το περίβλημα των νευρικών ινών) με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και να δημιουργούνται βλάβες.

Συμβουλές διατροφής

– Μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά (δηλαδή λίπος από ζωικά τρόφιμα) και αυξήστε να πολυακόρεστα λιπαρά οξέα  στη διατροφή σας. Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν: οι ξηροί καρποί όπως καρύδια, σουσάμι, λιναρόσπορος, τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός, η τσιπούρα, το σκουμπρί, τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι, πράσινες πιπεριές, φυτικά έλαια όπως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο).

– Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, τα αμύγδαλα, τα αυγά κ.ά.

– Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά προλαμβάνουν την εκδήλωση οξειδωτικού στρες (το οποίο επιβαρύνει το καταπονημένο νευρικό σύστημα).

– Αποφύγετε το αλκοόλ ή καταναλώστε το με μέτρο (έως 1 μερίδα/ ημέρα).

– Αντικαταστήστε το επεξεργασμένο αλάτι με ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι (μη ραφιναρισμένο).

– Καλή ενυδάτωση (το χρώμα των ούρων αποτελεί καλή ένδειξη για το επίπεδο υδάτωσης του οργανισμού- όσο πιο σκουρόχρωμα ούρα, τόσο μεγαλύτερη αφυδάτωση και το αντίστροφο).

Σε περίπτωση που γίνετε λήψη κορτικοστεροειδών:

  • Μειώστε την πρόσληψη νατρίου (αλλαντικά, τυριά, κονσέρβες κ.ά.)
  • Περιορισμός απλών υδατανθράκων (ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, γλυκά)
  • Πρόσληψη τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο.
  • Πρόσληψη κάποιας πηγής πρωτεΐνης καθημερινά(ψάρι, κρέας, αυγό, γαλακτοκομικά)

Σε περίπτωση δυσφαγίας

  • Τρώτε μικρές μπουκιές
  • Προτιμήστε μαλακές τροφές
  • Τρώτε καθισμένοι με ίσια πλάτη και τους ώμους ελαφριά γερμένους εμπρός και παραμείνετε έτσι για 30 λεπτά μετά το γεύμα.
  • Συγκεντρωθείτε στο γεύμα σας και αποφύγετε άλλες ασχολίες παράλληλα (π.χ. τηλεόραση)
  • Πίνετε υγρά σε θερμοκρασία δωματίου