Ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να είναι μια διαδεδομένη ασθένεια που επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο. Χάρη στην πρόοδο στην ογκολογία, περισσότερες θεραπείες γίνονται διαθέσιμες για καρκίνους του μαστού.Το περασμένο έτος αποτέλεσε μια πρόκληση για σχεδόν τα πάντα και η πρόληψη του καρκίνου του μαστού δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρόλο που είδαμε αποτυχίες στις εξετάσεις και την έγκαιρη διάγνωση, πρέπει να αντεπεξέλθουμε στην πρόκληση μαζί.
Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξήθηκε κατά 0,5% ετησίως τα τελευταία χρόνια και παραμένει η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, που ξεπερνά μόνο τον καρκίνο του πνεύμονα. Εάν η ασθένεια εντοπιστεί έγκαιρα, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχουν ποσοστό επιβίωσης στο εκπληκτικό 99%, αν και αυτό μπορεί να μειωθεί στο 28% εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
- Γήρανση
- Γενετικές μεταλλάξεις
- Μακρύ ιστορικό έμμηνου ρύσεως
- Πυκνό στήθος
- Προσωπικό ιστορικό καρκίνου μαστού ή καρκινικών παθήσεων
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή ωοθηκών
- Προηγούμενη θεραπεία με ακτινοθεραπεία
- Άτεκνες γυναίκες
- Χρήση μετεμμηνοπαυσιακής θεραπείας ορμονικής αποκαστάσης
- Υπέρβαρο ή παχύσαρκο μετά την εμμηνόπαυση
- Να μην είναι σωματικά ενεργή
- Αλκοόλ
Ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως μια πολλαπλή νόσος. Αυτή η ανακάλυψη βοηθάει πάρα πολύ στην εξατομίκευση της θεραπείας και στην πρόβλεψη ακριβώς πόσης θεραπείας απαιτείται για έναν συγκεκριμένο ασθενή. Η γνώση της ορμονικής κατάστασης των καρκινικών κυττάρων του μαστού και η ανάλυση των γονιδίων των καρκινικών κυττάρων παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την καθοδήγηση των θεραπευτικών αποφάσεων.
Περισσότερες γυναίκες είναι πιθανό να υποβληθούν σε γενετικό έλεγχο αυτές τις μέρες. Σύμφωνα με τις διευρυμένες κατευθυντήριες γραμμές για τον γενετικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού που εκδόθηκε το 2019 από το Εθνικό Δίκτυο για τον Καρκίνο, μια συμμαχία 31 κέντρων καρκίνου, εξακολουθεί να επικεντρώνεται στις δοκιμές για τις μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2 που είναι γνωστό από καιρό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο. Αλλά η προσοχή εστιάζεται επίσης στη συμπερίληψη άλλων γονιδιακών μεταλλάξεων που έχουν βρεθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Το 2019, πριν από την πανδημία, το 76,4% των γυναικών ηλικίας 50 έως 74 ετών είχε κάνει μαστογραφία τα τελευταία 2 χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Στη συνέχεια, η πανδημία χτύπησε και μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των μαστογραφιών ήταν μόλις το 1% του αναμενόμενου όγκου τον Απρίλιο του 2020. Έως τον Ιούλιο του 2020, τα ποσοστά ήταν έως και 90% των επιπέδων πριν από την πανδημία, αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ακόμη έλλειμμα.
Το θετικό είναι πως η πρόσβαση στις πληροφορίες έχει αυξηθεί και επίγνωση των κλινικών δοκιμών έχει επίσης αυξηθεί σημειώνοντας ότι αυτές οι δοκιμές θεωρούνται πιο «κανονικοποιημένες» και υποστηρίζονται μέσω των κοινωνικών μέσων. Και με τον καιρό, αυτή η έρευνα υπόσχεται να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις θεραπείες και την επιβίωση.
Μπορούμε όλοι να γίνουμε μέρος της λύσης!