Η Παγκόσμια ημέρα Οστεοπόρωσης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου και στόχο έχει την ενημέρωση, πρόληψη , διάγνωση και θεραπεία της οστεοπόρωσης αλλά και άλλων μεταβολικών νοσημάτων των οστών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω θα υποστούν ένα σπασμένο οστό λόγω της οστεοπόρωσης. Μια μικρή πτώση ή ένα μικρό χτύπημα μπορεί να προκαλέσει δυνητικά απειλητικούς για τη ζωή τραυματισμούς λόγω εύθραυστων οστών. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει αρνητικά τη ζωή πολλών ανθρώπων προκαλώντας πόνο με μακροχρόνια αναπηρία λόγω μιας μειονότητας ανδρών και γυναικών που λαμβάνουν πραγματικά θεραπεία για αυτήν την πάθηση.

Τα συμπτώματα που μπορεί να βιώσει το άτομο βγαίνουν στην επιφάνεια αφού τα οστά έχουν αποδυναμωθεί. Μερικά απο αυτά μπορεί να είναι:

· Πόνοι στην πλάτη

· Απώλεια ύψους

· Εύθραυστα οστά, εύκολα κατάγματα

· Σκυφτή στάση

Οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στην κορυφαία οστική τους μάζα μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η οστική μάζα χάνεται πιο γρήγορα από ό, τι δημιουργείται.

Το πόσο πιθανό είναι να αναπτύξετε οστεοπόρωση εξαρτάται εν μέρει από το πόση οστική μάζα επιτύχατε στα νεανικά χρόνια σας. Η κορυφαία οστική μάζα κληρονομείται εν μέρει και ποικίλλει επίσης ανά εθνική ομάδα. Όσο υψηλότερη είναι η μέγιστη οστική σας μάζα, τόσο περισσότερο οστό έχετε «στην τράπεζα» και τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξετε οστεοπόρωση καθώς μεγαλώνετε.

Το φύλο, η ηλικία, η φυλή, το ιστορικό και η σωματοδομή είναι παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Μεγάλο ρόλο παίζουν και οι ορμόνες:

· Χαμηλές ορμόνες φύλου τείνουν να αποδυναμώνουν τα οστά. Η μείωση των οιστρογόνων στις γυναίκες με εμμηνόπαυση είναι απο τους πιο ισχυρούς παράγοντες κινδύνους. Στην ίδια κατηγορία είναι και η θεραπεία καρκίνου προστάτη για τους άνδρες που μειώνει την τεστοστερόνη.

· Υψηλές τιμές των ορμονών του θυρεοειδούς μπορούν να προλακέσουν μείωση οστικής μάζας.

· Η οστεοπόρωση έχει επίσης συσχετιστεί με υπερδραστήριο παραθυρεοειδή και επινεφρίδια.

Ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης,όπως:

· Καθιστική ζωή.

· Αλκοόλ.

· Κάπνισμα.

Σωστή διατροφή και τακτική άσκηση είναι βασικά για να διατηρούν την υγεία των οστών. Δύο απο τα βασικά στοιχεία που χρειαζόμαστε στην διατροφή μας είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

Άνδρες και γυναίκες μεταξύ 18 έως 50 ετών πρέπει να παίρνουν 1000mg ασβεστίου την ημέρα, αυτό αυξάνεται στα 1200 mg για γυναίκες άνω των 50 και για άνδρες άνω των 70 ετών.

Καλές πηγές ασβεστίου είναι :

· Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

· Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

· Σολομός ή σαρδέλες με το κόκκαλο

· Προϊόντα σόγιας όπως το tofu

· Εμπλουτισμένα προϊόντα όπως δημητριακά και χυμός πορτοκαλιού

Η Βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφίσει το ασβέστιο. Ο άνθρωπος μπορεί να απορροφίσει αυτή τη βιταμίνη μέσω του ήλιου αλλά δεν είναι πάντα η ιδανική οδός.

Χρειαζόμαστε 600 IU βιταμίνης D την ημέρα και αυξάνεται στα 800 IU στην ηλικία των 70 ετών και άνω.

Τέλος, η άσκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση του σώματος, στα γερά οστά αλλά και στην αργή απώλεια οστικής μάζας. Συστήνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας .

Όταν η λήψη τροφών πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και και ιχνοστοιχεία είναι δύσκολη τότε συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για να καλυφθούν οι ανάγκες του ατόμου. Η 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan μπορεί να προσφέρει το 1/3 των καθημερινών αναγκών σε όλα τα βασικά στοιχεία με ένα μόνο γεύμα, κάνοντας λοιπόν ένα πρόγραμμα μπορεί κάποιος να καταφέρει να καλύψει το 100% των ανακγών του και να θωρακίσει και ενδυναμώσει τον οργανισμό του. Κανένα από τα παραπάνω δεν αποτελεί θεραπεία αλλά πρόληψη και ο καθένας θα πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του.

Με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση κάθε άνδρας και γυναίκα μπορεί να συνεχίσει να χαίρεται την ζωή χωρίς περιορισμούς! Αγαπήστε το σώμα σας, αγαπήστε τα οστά σας!