Η διατροφή μας από την παλαιά εποχή μέχρι σήμερα έχει αλλάξει ραγδαία. Κάποτε η τροφή ήταν λίγη και οι συνθήκες διαβίωσης δύσκολες. Ο άνθρωπος για να ζήσει έπρεπε να ψάξει ή να παλέψει για την τροφή του. Και φυσικά η λέξη παχυσαρκία ήταν άγνωστη. Σήμερα, το πρόβλημα της επιβίωσης, για τους ανεπτυγμένους λαούς δεν υφίσταται.

Η αφθονία των αγαθών, η καθιστική ζωή, το άγχος, το γρήγορο φαγητό, και γενικότερα η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών, αποτελούν αιτίες για την ραγδαία αύξηση πολλών προβλημάτων υγείας. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η παχυσαρκία, που αποτελεί τη μάστιγα των καιρών έχει ξεκάθαρα πλέον συνδεθεί με καρδιαγγειακές νόσους και διάφορες μορφές καρκίνου. Για το λόγο αυτό, η ανάγκη για σωστή και ισορροπημένη διατροφή καθώς και συστηματική άσκηση, είναι επιτακτική.

30-80% του πληθυσμού στη Ευρώπη είναι υπέρβαροι (ΒΜΙ>25) και το 1/3 αυτών παχύσαρκοι. Περίπου 400 εκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι και 150 εκατομμύρια παχύσαρκοι. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 1η θέση, με νούμερα που πλησιάζουν εκείνα των ΗΠΑ, τόσο σε υπέρβαρους όσο και σε παχύσαρκους ανθρώπους.

Τα ποσοστά αυτά σε σχέση με τη 10ετία του 80 έχουν τριπλασιαστεί. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι το ποσοστό της παχυσαρκίας συνεχώς μεγαλώνει και ιδιαίτερα στα παιδιά. Περίπου 20% των παιδιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα και το 1/3 παχύσαρκα. Σε γενικές γραμμές, περίπου το 70% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι και από αυτούς το 30% παχύσαρκοι. Όμως λιγότεροι από τους μισούς το έχουν συνειδητοποιήσει με αποτέλεσμα να μην κάνουν κάτι για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Παράλληλα πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη φυσικής άσκησης. Το 70% δε γυμνάζεται συστηματικά.

Άλλα χαρακτηριστικά των Ελλήνων είναι:

− Το 50% προσπαθεί να χάσει βάρος λίγο πριν το καλοκαίρι

− Μόνο το 3% προσέχει συστηματικά τη διατροφή του

− Η πλειοψηφία τρώει εκτός σπιτιού

− Έχει αυξημένη κατανάλωση λιπαρών

− Το βραδινό είναι το κύριο γεύμα

Σημαντικό είναι ότι σήμερα καταναλώνουμε τουλάχιστον 500 θερμίδες περισσότερες/ημέρα σε σχέση με 30 χρόνια πριν και μάλιστα πολύ περισσότερες από το μέσο όρο των Ευρωπαίων. Η μέση ημερήσια κατανάλωση θερμίδων σήμερα φτάνει περίπου τις 3.500 θερμίδες. Αυτό φυσικά προκαλεί πολλούς κινδύνους στην υγεία όπως:

– Υπέρταση

–          Διαβήτης τύπου 2

–          Μεταβολικό σύνδρομο

–          Καρδιαγγειακά προβλήματα

–          Διάφορες μορφές καρκίνου

Και φυσικά η παχυσαρκία, εκτός από πολλά προβλήματα υγείας σχετίζεται άμεσα και με πολλά ψυχολογικά προβλήματα τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Τα παχύσαρκα παιδιά και ενήλικες έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, είναι πιο απομονωμένοι και έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή τρόπου ζωής. Μια ισορροπημένη διατροφή και παράλληλα συστηματική άσκηση για καλή υγεία και διαχείριση του στρες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε αλλά και να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό για πάντα και με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσετε την υγεία και την ευεξία σας.