Τις πρώτες φράουλες στην Ευρώπη τις συναντούμε τον 18ο αιώνα και ήταν ένα υβρίδιων 2 διαφορετικών άγριων φράουλων από τη Νότιο Αμερική και την Χιλή.

Διατροφική Αξία (100γρ) :

  • Θερμίδες: 32 kcals
  • Νερό: 91%
  • Πρωτεΐνη: 0,7γρ
  • Υδατάνθρακες: 7,7γρ
  • Σάκχαρα: 4,9 γρ
  • Ίνες: 2 γρ
  • Λίπος: 0,3γρ

Η πλειοψηφία των σακχάρων της φράουλας αφορά απλά σάκχαρα – γλυκόζη, φρουκτόζη και σουκρόζη και ο γλυκαιμικός δείκτης είναι στο 40 GI που θεωρείται χαμηλό. Αυτό σημαίνει πως δεν ανεβάζουν έντονα την γλυκόζη στο αίμα και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Αυτό το κόκκινο μούρο είναι πλούσιο και σε βίταμίνες και μέταλλα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε:

  • Βιταμίνη C: Ισχυρό και σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην λειτουργεία του ανοσοποιητικού και του δέρματος μεταξύ άλλων.
  • Μαγνήσιο: Παρόλο που το βρίσκουμε πιο εύκολα σε σιτιρά και όσπρια, οι φράουλες έχουν και εκείνες μαγνήσιο που είναι πολύ σημαντικό για την λειτουργία του οργανισμού.
  • Φολικό οξύ: Ανοίξει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη ιστών και κυττάρων και θεμελιώδη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Κάλιο: Μέταλλο που είναι πολύ σημαντικό για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Οι ανθοκυανίνες είναι αυτές που δίνουν στα φρούτα και στα λουλούδια το έντονο χρώμα τους. Η περιεκτικότητα είναι ανάλογη με την ένταση του χρώματος του φρούτου και όσο ωριμάζει αυξάνεται. Τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες είναι ευεργετικές για την λειτουργία της καρδιάς.

Η κατανάλωση φράουλας έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου, ένα από αυτά είναι η υγεία της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει πως οι φράουλες μπορούν να βελτιώσουν την αντιοξειδωτική κατάσταση του αίματος,να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, να βελτιώσουν την αγγειακή λειτουργία , το λιπιδαιμικό προφίλ και να μειώσουν την οξέιδωση της LDL χοληστερόλης.

Πλέον ερευνάται έντονα η δράση αυτού του φρούτου ως συμπλήρωμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή με μεταβολικό σύνδρομο – κυρίως υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα – και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι φράουλες φαίνεται πως επιβραδύνουν την πέψη της γλυκόζης και μειώνουν τις έντονες μεταβολλές τόσο στην γλυκόζη όσο και στην ινσουλίνη όταν συνδυαστούν με γεύμα υψηλό σε υδατάνθρακες.

Τέλος, παρόλο που οι φράουλες είναι καλά ανεκτές , είναι πολλές οι περιπτώσεις που υπάρχει αλλεργία σε μικρά παιδιά.  Αυτό συμβαίνει γιατί οι φράουλες έχουν μια πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε άτομα που είναι ήδη ευαίσθητα στην γύρη ή στα μήλα. Πιστεύεται πως οι ανθοκυανίνες είναι αυτές που ευθύνονται για την αλλεργία και προτείνεται η κατανάλωση λευκής – άγουρης φράουλας.

Η φράουλα μπορεί να θεωρηθεί και η βασίλισσα των ανοιξιάτικων φρούτων. Αυτό το κατακόκκινο, ζουμερό και γλυκό φρούτο δεν λείπει από το σπίτι. Σκέτες ή με μέλι, ζάχαρη και ρούμι, σαντιγί ή σοκολάτα , όπως και να σου αρέσουν η γεύση τους πάντα θα σε ανταμείψει.