Την λαγάνα την συναντούμε από τα αρχαία χρόνια με τον Αριστοφάνη και αργότερα τον Οράτιο να την αναφέρουν σε αποσπάσματά τους.

Το έθιμο αυτού του επίπεδου ψωμιού έχει ταξιδέψει μέσα στα χρόνια μέχρι και έχει φτάσει σε εμάς και το απολαμβάνουμε μια φορά το χρόνο την Καθαρά Δευτέρα. Η μυρωδιά της φρεσκοψημένης και τραγανής λαγάνας έχει συνδεθεί με πικνικ στην εξοχή και χαρταετούς να κοσμούν τους ουρανούς.

Υπάρχουν διάφορες συνταγές που μπορείτε να ανατρέξετε για να φτιάξετε δική σας λαγάνα, βασικά συστατικά είναι το αλεύρι, νερό και σουσάμι. Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ενέργειας από τους υδατάνθρακες που περιέχει. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β που συμβάλουν στην νευρομυϊκή υγεία.

Το πιο υγιεινό συστατικό της λαγάνας ίσως είναι το σουσάμι. Πέρα από τις βιταμίνες και τα μέταλλα όπως το ασβέστιο και τις φυτικές ίνες που περιέχει, γίνεται πολύ μεγάλος λόγος για μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που έχουν βρεθεί και λέγοντες λιγνάνες.

Οι λιγνάνες είναι πλέον γνωστές για τις ιδιότητές τους όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου και έρευνες έχουν δείξει πως κάποιες λιγνάνες προάγουν την απόπτωση των κυττάρων. Πέρα απο τις αντικαρκινικές ιδιότητες , φαίνεται πως οι λιγνάνες μπορούν να είναί σύμμαχοι μας στην αντιγήρανση καθώς εμποδίζουν την οξείδωση του λίπους που είναι παράγοντας γήρανσης. Επίσης, το σουσάμι φαίνεται πως βοηθά την λειρουγία του ανοσοποιητικού συστήματος και τέλος, υπάρχουν αντιυπερτασικές – αντιθρομβωτικές και υποχοληστεριναιμικές δράσεις.

Αν οι θερμίδες της λαγάνας σας αγχώνουν πρέπει να γνωρίζεται πως δεν διαφέρουν πολύ από το ψωμί, δεν ξεπερνά τις 60-80 θερμίδες ανα 30γρ φέτας. Επειδή τείνουμε να κόψουμε μεγάλες φέτες λόφω του σχήματος της, τότε μπορεί μια φέτα να φτάσει τις 200 θερμίδες. Πλέον τα αρτοπαρασκευαστήρια «παίζουν» με τις συνταγές προσπαθώντας να καλύψουν ανάγκες όπως η δυσανεξία στην γλουτένη ή φτιάχνουν λαγάνες ολικής αλέσεως.

Το γλυκό των φτωχών όπως το έλεγαν οι παλαιότεροι δεν γίνεται να λείπει από κανένα τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα. Ποιός δεν θυμάται την λαγάνα σε σχήμα της Κυράς Σαρακοστής με τον σταυρό στο κεφάλι και τα επτά πόδια που συμβολίζουν τις εβδομάδες της νηστείας.

Καλά Κούλουμα!