Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) αφορά μια εξαιρετικά επίπονη κατάσταση με διάφορα συμπτώματα όπως φούσκωμα στην κοιλιά, κράμπες στο στομάχι, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Τις περισσότερες φορές τα άτομα που πάσχουν απο IBS διαπιστώνουν συγκεκριμένες τροφές που μπορεί να πυροδοτούν τα παραπάνω συμπτώματα. Παρόλο που οι ερευνητές δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα γιατί αυτό συμβαίνει, έχει φανεί πως η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του ατόμου μπορεί να επιφέρει σημαντική διαφορά στην ποιότητα ζωής.
Ας δούμε μερικές τροφές που πρέπει να επιλέγετε και να αποφεύγετε αν πάσχετε απο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Τροφές προτίμησης:
Οι ειδικοί , γιατροί και διατροφολόγοι, συνιστούν μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAP, δηλαδή ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Αυτή η σύσταση γίνεται καθώς τα FODMAP αφορούν μια ομάδα σακχάρων που το έντερο δεν μπορεί πάντα να απορροφήσει και δυσκολεύεται , με αποτέλεσμα να προκαλεί δυνητικά συμπτώματα σε άτομα με IBS .
Πηγές χαμηλές σε FODMAP:
- Φρούτα: μύρτιλα, πεπόνι, σταφύλλια, ακτινίδιο, πορτοκάλια, κολοκύθα, φράουλες.
- Λαχανικά: babyσπανάνι, καρότο, σχοινόπρασο, μελιτζάνα, πράσινα φασόλια, μαρούλι, κολοκυθάκια
- Πρωτεΐνη: μοσχάρι, κοτόπουλο, αυγά, tofu, γαλοπούλα
- Ψάρια / Θαλασσινά: καβούρι, αστακός, σολομός, τόνος, γαρίδες
- Εναλλακτικά γαλακτοκομικά: προϊόντα χωρίς λακτόζη, προϊόντα αμυγδάλου, βρώμης και σόγιας
- Ξηροί Καρποί: φυστίκια, μακαντέμια, καρύδια
- Αμυλούχα/ Δημητριακά: καστανό ρύζι, κινόα, ποπκορν, πατάτα , γλυκοπατάτα
Συμπληρωματικά , φαίνεται πως τα προβιοτικά στο γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν καθώς και η επαρκής λήψη φυτικών ινών.
Τροφές αποφυγής:
Οι τροδές υψηλές σε FODMAP μπορεί να επιδεινώσουν το IBS αλλά έχει παρατηρηθεί πως τα ίδια τρόφιμα δεν προκαλούν τα ίδια συμπτώματα σε όλους τους ανθρώπους με IBS. Εδώ καταλαβαίνουμε πως το άτομο πρεπει να εντοπίσει ποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν έξαρση.
Οι συνήθεις τροφές είναι οι εξής:
- Φρούτα: μήλα, βατόμουρα, αχλάδια , καρπούζι, Περιλαμβάνονται και φρούτα με κουκούτσι όπως κεράσια, μάνγκο, νεταρίνια , βερύκοκα και δαμάσκηνα. Πρέπει να αποφεύγονται σε οποιαδήποτε μορφή.
- Λαχανικά: αγκινάρες, φασόλια, λάχανο, κουνουπίδι, σκόρδο, μανιτάρια, κρεμμύδια.
- Γαλακτοκομικά: γάλα, μακαλά τυριά, γιαούρτι, κρέμα και παγωτό.
- Όσπρια: φακές, μπιζέλια, φασόλια
- Γλυκαντικές Ουσίες: οτι τελειώνει σε –όλη, μαννιτόλη, σορβιτόλη. ξυλιτόλη ή μαλτίτόλη.
- Προϊόντα σίτου και σίκαλης: ψωμί, ζυμαρικά, κράκερς
- Μέλι και τροφές πλούσιες σε σιρόπη καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη: καραμέλες, ζαχαρούχα ποτά,
- Άλλες τροφές: ποτά με καφεΐνη, τηγανιτά τρόφιμα, πικάντινα τρόφιμα
Κάθε άτομο έχει διαφορετικές τροφικές ευαισθησίες, επομένως η αυτοπαρατήση και καταγραφή της ημερλησιας διατροφής είναι πολύ σημαντικά για να εντοπίσει το άτομο ποιες τροφές τον βοηθούν πραγματικά και ποιες πρέπει να αποφύγει. Με την σωστή καθοδήγηση του γιατρού και διατροφολόγου τα συμπτώματα μπορούν να μειωθούν σημαντικά και ακόμα και τροφές υψηλές σε FODMAP να μπορούν να γίνουν ανεκτές με το χρόνο.