Είναι μερικά γλυκαντικά καλύτερα από άλλα;
Αυτή η μελέτη [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30997499] δείχνει ότι η σουκραλόζη (το γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων που χρησιμοποιούμε) οδηγεί σε καλύτερη αλλαγή στο σωματικό βάρος, σε σύγκριση με το εκχύλισμα ασπαρτάμης, σακχαρίνης και στέβιας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης των 12 εβδομάδων, μόνο η ομάδα που κατανάλωνε καθημερινά ποτά με σουκραλόζη έχασε βάρος. Επίσης, υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι οδηγεί σε λιγότερα λίπη που αποθηκεύονται στους γοφούς και τους μηρούς. Το AceK, το άλλο γλυκαντικό που χρησιμοποιήσαμε, δεν δοκιμάστηκε.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε σε ένα εξαιρετικό περιοδικό (American Journal of Clinical Nutrition) και εξέτασε τα ξεχωριστά αποτελέσματα των τεσσάρων διαφορετικών γλυκαντικών και τα συνέκρινε το καθένα με τη ζάχαρη. Βασικά, μία ομάδα τρεφόταν περίπου με 1,5 λίτρα ενός αναψυκτικού βασισμένο σε ζάχαρι (Kool-Aid) για 12 εβδομάδες και τέσσερις άλλες ομάδες έπιναν το ίδιο, αλλά η ζάχαρη αντικαταστάθηκε είτε με ασπαρτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη ή στέβια.
Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη γιατί συχνά κάποιοι μιλάνε ότι τα γλυκαντικά είναι αρκετά παρόμοια μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι ξεχωριστά μόρια και ως εκ τούτου μπορούν να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Επί του παρόντος, για τα προϊόντα μας "The 1:1 Diet" που χρειάζονται λίγη γλύκα απαλλαγμένη από θερμίδες, χρησιμοποιούμε σουκραλόζη μαζί με AceK (ακεσουλφάμη κάλιο). Αυτό το γλυκαντικό δεν δοκιμάστηκε στη μελέτη επειδή χρησιμοποιείται σπάνια από μόνο του.
Τώρα, για τα αποτελέσματα
Τα περισσότερα από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ήταν προβλέψιμα, αλλά μερικά δεν ήταν. Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με τα προβλέψιμα πράγματα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ομάδα που πήρε το Kool-Aid με ζάχαρη πήρε σημαντικό βάρος - σχεδόν δύο κιλά. Ωστόσο, όσοι έλαβαν τη σακχαρίνη πήραν 1,2 κιλά. Ένα άλλο εκπληκτικό αποτέλεσμα (και ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα αν χρησιμοποιείτε τα προϊόντα μας) ήταν ότι η σουκραλόζη είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια σωματικού βάρους, κανένα από τα άλλα γλυκαντικά δεν είχε στατιστικά σημαντική επίδραση *. Τέλος, ενδιαφέρον είναι ότι η κατανάλωση σουκραλόζης και στεβίας φαίνεται να σχετίζεται με λιγότερη συσώρευσης λίπους στις «γυμνοειδείς» περιοχές του σώματος (ισχία και περιοχή των μηρών).
Έτσι λοιπόν μπορεί κανείς να καταλάβει ότι οι παρασκευαστές μας εδώ στη The 1:1 Diet δεν έχουν επιλέξει μόνο το καλύτερο γλυκαντικό για την απώλεια βάρους αλλά ίσως και το καλύτερο γλυκαντικό για να απαλλαγούμε από αυτό το δύσκολο να χάσουμε λίπος κάτω από τη μέση!
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: αυτή η μελέτη επέτρεψε στους ανθρώπους να τρώνε κανονικά. Δεν σχεδιάστηκε ως μελέτη απώλειας βάρους. Απλώς τους είχε προσθέσει τα ποτά στην καθημερινή τους πρόσληψη, οπότε η πιθανότητα ήταν ότι το βάρος τους είτε δεν θα άλλαζε ούτε θα αυξανόταν. Το βάρος των ανθρώπων της ομάδας της σουκραλόζης, μειώθηκε ελάχιστα και οι άλλες ομάδες αυξήθηκαν. Μόνο τα βάρη όσων κατανάλωσαν σακχαρίνη και ζάχαρη αυξήθηκαν σημαντικά.