Η διατροφή την περίοδο του Πάσχα είναι , για κάποιους, μια δοκιμασία ειδικά όταν έχει προηγηθεί η νηστεία. Έχει φανεί πως τις ημέρες του Πάσχα οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από ότι θα κατανάλωναν υπό άλλες συνθήκες. Ένας λόγος είναι ο εορταστικό πνεύμα που επικρατεί και η πληθώρα φαγητού που υπάρχει στο τραπέζι. Ένας άλλος λόγος είναι πως έχουμε όλοι συνδέσει την έννοια της διασκέδασης σε γιορτές και κοινωνικές εκδηλώσεις με την ποσότητα του φαγητού.
-
Ας δούμε το Πασχαλινό τραπέζι για να μπορέσουμε να έχουμε μια εικόνα των θερμίδων που καταναλώνουμε εκείνη την ημέρα.
- Η μάχη μεταξύ αρνιού και κατσικιού χρόνια κρατεί. Οι θερμίδες σε μια μερίδα (120γρ) αρνί είναι 340 θερμίδες και το κατσίκι 240 θερμίδες. Το κατσικάκι θεωρείται η πιο "υγιεινή" επιλογή μεταξύ των δύο καθώς έχει λιγότερο λίπος και κορεσμένα λιπαρά από το αρνάκι. Η Μεσογειακή μας καταγωγή είναι εξοικειωμένη με τέτοιου είδους κρέας, οπότε μπορούμε να πούμε πως μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια μπορείτε να διαλέξετε όποιο σας αρέσει.
- Η μαγειρίτσα έχει πολλές παραλλαγές από τόπο σε τόπο , κατά μέσο όρο ένα πιάτο (300γρ) έχει 600 θερμίδες. Προσθέστε λίγο ρυζάκι για να αντικαταστήσετε το κρέας και τα σπλάχνα που χρησιμοποιείται , καθώς και διάφορα λαχανικά.
- Το κοκορέτσι , η λιχουδιά της σούβλας, έχει περίπου 225 θερμίδες η μερίδα.
- Αν θέλουμε να συγκρίνουμε το τσουρέκι με τα κουλουράκια οι διαφορές στις θερμίδες είναι σχετικά μικρές, μια φέτα τσουρέκι 60γρ. μας δίνει περίπου 230 θερμίδες ενώ ένα κουλουράκι 30γρ μας δίνει κοντά στις 200 θερμίδες.
Ίσως τελικά το πρόβλημα δεν είναι το αρνάκι ή το κατσικάκι αλλά οι λιχουδιές που υπάρχουν στο τραπέζι.
Την Κυριακή του Πάσχα, ξεκινήστε το γεύμα σας με μια πλούσια και δροσερή σαλάτα, θα σας βοηθήσει να χορτάσετε καλύτερα θα γίνει καλύτερη πέψη της τροφής μόλις προστεθεί στο μενού το κρέας και όλα τα καλούδια του τραπεζιού και οι φυτικές ίνες των λαχανικών θα εμποδίσουν την απορρόφηση ενός μέρους της χοληστερόλης. Προτιμήστε να καταναλώσετε το τσουρέκι ή το κουλούρι σας σαν απογευματινό σνακ με ένα τσάι και το βράδυ προτιμήστε κάτι ελαφρύ όπως σαλάτα με 1-2 αυγά βραστά, γιαούρτι με φρούτα ή μια χορτόσουπα που θα καταπραΰνει στο στομάχι μετά τη μεσημεριανή φιέστα.
Θυμηθείτε πως η πραγματική απόλαυση δεν είναι στην ποσότητα του φαγητού που έχετε στο πιάτο σας, αλλά η παρέας που θα έχετε στο τραπέζι, τα χαμόγελα και τα γέλια που θα ακουστούν την ημέρα του Πάσχα από τους αγαπημένους σας!
Καλό Πάσχα!