Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υπέρτασης κάθε χρόνο 17 Μαΐου έχει καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να προωθήσει την πρόληψη, την ανίχνευση και τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το φετινό μήνυμα είναι : "Μέτρησε την αρτηριακή σου πίεση, Έλεγξε την, Ζήσε περισσότερο!".

Η επιλογή αυτή έγινε καθώς διαπιστώθηκε πως λιγότερο απο το 50% των ατόμων γνώριζαν πως έχουν υπέρταση σε συνδυασμό με άλλα νοσήματα. Έτσι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν βάλει στόχο μέχρι το 2025 να έχει μειωθούν κατά 25% οι περιπτώσεις μην ελεγχόμενης υπέρτασης.
 
Η υπέρταση υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 6% των θανάτων παγκοσμίως, καθιστώντας την μια από τις πιο σημαντικές αιτίες νοσηρότητας και πρόωρων θανάτων.
 
Η πρόληψη και η θεραπεία απαιτούν κοινή γραμμή , υγιεινή διατροφή που διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο και είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας. Με την μείωση του αλατιού, την προσθήκη φρέσκων φρούτων και λαχανικών, αύξηση φυτικών ινών και επιλογή γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης μπορούν να επανέλθουν σταδιακά στα φυσιολογικά.
Πέρα απο το κομμάτι της διατροφής , βοηθάει πολύ και η  μείωση αλκοόλ, η ένταξη φυσικής δραστηριότητας μέσα στην εβδομάδα, η διακοπή καπνίσματος, ο επαρκής ύπνος, η μείωση του στρες και η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.
 
Η μείωση του αλατιού είναι απο τις πρώτες οδηγίες που λαμβάνει ο ασθενής απο τον γιατρό του, καθώς είναι υπεύθυνο για κατακράτηση υγρών και για την σκλήρυνση των αγγείων μειώνοντας έτσι την ελαστικότητα τους.  Το αλάτι υπάρχει κρυμμένο σε πολλές τροφές , έτσι ο υπερτασικός άνθρωπος θα πρέπει είναι πολύ προσεκτικός και να διαβάζει με μεγάλη προσοχή τις ετικέτες τροφίμων για την περιεκτικότητα του νατρίου.
Το αλάτι σε μικρές ποσότητες μπορεί να είναι ευεργετικές καθώς είναι πηγή νατρίου , ιωδίου και φθορίου. Η ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι 4-5γρ την ημέρα , όμως λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού ο μέσος άνθρωπος τείνει να καταναλώνει έως και 10 φορές περισσότερη ποσότητα.
 
Καταλαβαίνουμε πως με μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στον γενικότερο τρόπο ζωής μας μπορούμε να βοηθήσουμε τις τιμές της αρτηριακής πίεσης να έρθουν στα φυσιολογικά επίπεδα , και μάλιστα μπορούν να διατηρηθούν .
Μην ξεχνάς: Μέτρησε την αρτηριακή σου πίεση, Έλεγξε την, Ζήσε περισσότερο!
 
Πηγές: WHO, WHL, ESH (2021).