Με την θερμοκρασία να ανεβαίνει η λαχτάρα για κάτι δροσερό είναι πιο έντονη. Το παγωτό είναι ο βασιλιάς του γλυκού αυτή την εποχή, όμως πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές διαλέγοντας παγωτά με μειωμένα λιπαρά ή frozen yogurt. Είναι όμως το frozen yogurt πιο υγιεινό; Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε τα δύο γλυκίσματα.

Σύσταση

Οι ισχυρισμοί ότι το παγωμένο γιαούρτι είναι το υγιεινό ξαδελφάκι του παγωτού επικεντρώνονται στα προβιοτικά  του κατεψυγμένου γιαουρτιού και στο χαμηλότερο επίπεδο λίπους. Ωστόσο, τα συστατικά και  η γεύση του κατεψυγμένου γιαουρτιού καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αν είναι πραγματικά πιο υγιεινό από το παγωτό.

Το παγωτό και το παγωμένο γιαούρτι μοιράζονται δύο βασικά συστατικά: γαλακτοκομικά προϊόντα και ζάχαρη. Και τα δύο περιέχουν επίσης αρωματικές ύλες ή άλλα συστατικά. Σε αντίθεση με το παγωτό, το παγωμένο γιαούρτι περιλαμβάνει καλλιεργημένο γάλα ή γιαούρτι. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά του γάλακτος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το συνολικό λίπος στο τελικό προϊόν. Από την άλλη πλευρά, η κρέμα χρησιμοποιείται συνήθως ως βάση για το παγωτό.  . Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα παγωμένα γιαούρτια μπορεί να περιέχουν εξίσου πρόσθετη ζάχαρη με το παγωτό - ακόμη και περισσότερο - για να αντισταθμίσει τη φυσική γεύση του γιαουρτιού.

Περιεκτικότητα σε λίπος

Το παγωτό πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 10% λίπος γάλακτος για να θεωρηθεί παγωτό, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ωστόσο, κάποιο παγωτό μπορεί να περιέχει έως και 25% λίπος. Το παγωτό χρησιμοποιεί την κρέμα ως βάση, και αυτή είναι η πηγή του λίπους του γάλακτος. Το λίπος στο κατεψυγμένο γιαούρτι προέρχεται από καλλιεργημένο γάλα. Το παγωμένο γιαούρτι με πλήρες λίπος περιέχει συνήθως 3-6% λιπαρά γάλακτος, ενώ το κατεψυγμένο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά περιέχει 2–4% .

Προβιοτικά

Για την καλλιέργεια του γάλακτος παγωμένου γιαουρτιού, το παστεριωμένο γάλα ζυμώνεται με βακτήρια φιλικά προς το έντερο, συνήθως Lactobacillus bulgaricus ή Streptococcus thermophilus . Ωστόσο, σε αντίθεση με τον όρο "παγωτό", ο όρος "παγωμένο γιαούρτι" δεν ρυθμίζεται, επομένως δεν υπάρχει καμία απαίτηση σχετικά με το πόσο γιαούρτι πρέπει να είναι στο τελικό προϊόν. Σε αντίθεση με το παγωμένο γιαούρτι, το παγωτό δεν παρασκευάζεται με γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Διαδικασία

Για να φτιάξετε παγωτό, η κρέμα ανακατεύεται μαζί με ζάχαρη, αρωματικές ύλες και μερικές φορές κρόκους αυγού έως ότου το μείγμα παγώσει. Η ποσότητα του αέρα που ενσωματώνεται στο κουρκούτι μετριέται επίσης, καθώς βοηθά στη δημιουργία αφράτης υφής . Για να φτιάξετε παγωμένο γιαούρτι, το γάλα και η ζάχαρη θερμαίνονται μαζί και στη συνέχεια προστίθενται ενεργές βακτηριακές καλλιέργειες προτού αφεθεί να κρυώσει και να ζυμωθεί. Καθώς το μείγμα παγώνει, ο αέρας διπλώνεται σε αυτό για να δημιουργήσει μια πιο απαλή υφή . Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευεργετικές βακτηριακές καλλιέργειες κατεψυγμένου γιαουρτιού μπορεί να σκοτωθούν κατά την παραγωγή στο στάδιο παστερίωσης ή κατάψυξης.

Ας δούμε την διατροφική τους αξία:

 

Παγωτό Βανίλια

Frozen Yogurt

Βάρος

1/2 φλ

1/2 φλ

Θερμίδες

140

110

Υδατάνθρακες

16γρ

19γρ

Πρωτεΐνη

3γρ

3γρ

Λίπος

7γρ

3γρ

Χοληστερόλη

10%

7,5%

Ασβέστιο

8%

7%

Κάλιο

3%

3%

Φώσφορος

6%

6%

Το παγωμένο γιαούρτι τείνει να είναι χαμηλότερο σε λιπαρά και θερμίδες από το παγωτό, αλλά θα μπορούσε να έχει περισσότερη προσθήκη ζάχαρης. Και οι δύο κατεψυγμένες λιχουδιές είναι αξιοπρεπείς πηγές ασβεστίου αλλά δεν περιέχουν ίνες.

Ποιο πρέπει να διαλέξετε;

Το αν το παγωτό ή το παγωμένο γιαούρτι είναι πιο υγιεινό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς παρασκευάζεται το καθένα και ποια συστατικά περιέχουν. Το μέγεθος της μερίδας και τα toppings θα επηρεάσουν επίσης το συνολικό περιεχόμενο της διατροφικής αξίας . Γενικά, το παγωτό έχει περισσότερο λίπος, ενώ το παγωμένο γιαούρτι μπορεί να έχει περισσότερη ζάχαρη. Μερικά αλλά όχι όλα τα κατεψυγμένα γιαούρτι περιέχουν προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά για το έντερο. Για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη, αναζητήστε κατεψυγμένα γιαούρτια που χαρακτηρίζουν τα προϊόντα τους ως ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες. Επίσης, άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να επιλέξουν παγωμένο γιαούρτι με ενεργές καλλιέργειες καθώς μπορεί να έχουν μειωμένη λακτόζη.

Άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη θα πρέπει να κάνουν επιλογές με λιγότερη ζάχαρη, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέγουν παγωτό με μειωμένη ζάχαρη.

Και τα δύο αυτά δροσερά γλυκίσματα χωράνε στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Φέτος το καλοκαίρι μην μετράτε παγωτά και βουτιές, μετρήστε στιγμές με τους αγαπημένους σας!