Εκκολπωμάτωση είναι η δημιουργία μικρών προβολών στα τοιχώματα του παχέως έντέρου που μοιάζουν με σακουλάκια ή μπαλονάκια (εκκολπώματα). Συνήθως δημιουργούνται σε αδύναμα σημεία, εξαιτίας των πιέσεων που αναπτύσσονται μέσα στο έντερο κατά το πέρασμα των κοπράνων και κατά τις συσπάσεις του ίδιου του εντέρου.
Μέσα σε αυτά τα θυλάκια μπορούν να παγιδευτούν κόπρανα από το έντερο και στη συνέχεια να αναπτυχθούν μικρόβια. Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται φλεγμονή η οποία ονομάζεται εκκολπωματίτιδα.
Αυτή την ασθένεια την συναντάμε συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών όμως στις μέρες μας λόγο του σύγχρονου τρόπου ζωής και διατροφής (πολλά λιπαρά, ελάχιστες φυτικές ίνες…) την συναντάμε αρκετά συχνά και σε νεαρές ηλικίες.
Η νόσος αυτή δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα και είναι και ένας από τους λόγους που τα άτομα που πάσχουν από εκκολπωματίτιδα δεν το γνωρίζουν. Ωστόσο τα πιο σύνηθες συμπτώματα είναι οι ήπιες κράμπες, τα φουσκώματα ή η δυσκοιλιότητα. Όταν υπάρχει κρίση εκκολπωματίτιδας τότε τα άτομα εμφανίζουν πυρετό, εμετούς, αιμορραγία, έντονη δυσκοιλιότητα, ρίγος και ευαισθησία στην αριστερή κάτω πλευρά.
Η διάγνωση της ασθένειας γίνεται είτε με εξέταση βαριούχου υποκλησμού, είτε με κολονοσκόπηση είτε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας η οποία είναι η αξονική κολονογραφία (δεν υπάρχει διείσδυση μικροκάμερας από τον πρωκτό). Όσο για τη θεραπεία αυτής της νόσου γίνεται είτε με συντηρητική αγωγή μέσω της διατροφής είτε με χειρουργική επέμβαση στο παχύ έντερο.
Η διατροφική αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας θα εξαρτηθεί από το στάδιο της νόσου. Στην οξεία φάση της ασθένειας είναι απαραίτητη μία δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και τα γεύματα θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση σε υγρή μορφή ή μαλακή μορφή. Τα τρόφιμα που επιτρέπονται είναι τα εξής:
Ψωμί και δημητριακά : ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, κριθαράκι, φρυγανιές άσπρα (όχι ολικής άλεσης), πατάτα χωρίς τη φλούδα
Φρούτα και λαχανικά : καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται αυτές οι ομάδες τροφίμων διότι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Μπορείτε όμως να πίνεται χυμούς φρούτων ώστε να παίρνετε τις αναγκαίες βιταμίνες
Κρέας – ψάρια: μπορείτε να καταναλώνεται ψιλοκομμένο άπαχο κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι είτε σε μορφή σούπας είτε βρασμένα
Γαλακτοκομικά : προτιμείστε το κίτρινο άπαχο τυρί και περιορίστε το γάλα και το γιαούρτι διότι μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και τυμπανισμό σε περιόδους εξάρσεων νοσημάτων του γαστρεντερικού.
Μετά την οξεία φάση της νόσου αρχίστε να αυξάνετε σταδιακά, την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως: φρέσκα φρούτα χωρίς την φλούδα, φρέσκα λαχανικά (σπανάκι, καρότο, κολοκύθι, χόρτα), ψωμί, μπισκότα και δημητριακά, ολικής αλέσεως.
Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αποφεύγεται τα τρόφιμα που έχουν δύσκολη χώνεψη και που μπορεί να εισέλθουν στα εκκολπώματα όπως: ξηροί καρποί, σπόρια, κουκούτσια, αγγούρι, ντομάτα, μελιτζάνα, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, μπάμιες, φράουλες, ακτινίδια, μαρμελάδα με σπόρους.
Όταν η ασθένεια δεν είναι σε έξαψη απαιτείται μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (25-30 γρ. την ημέρα) και πολλά υγρά ώστε να ελαττωθούν τα συμπτώματα και η φλεγμονή των εκκολπωμάτων.